RESET empowerment-workshop voor mensen met hiv

0

In september 2021 starten wij met RESET, een empowerment -workshop voor mensen met hiv. RESET is ontwikkeld in het kader van een onderzoek naar (zelf)stigma bij mensen die leven met hiv door de Open Universiteit, hello gorgeous, OLVG ziekenhuis, Maastricht Universiteit en de Universiteit van Aberdeen. Het programma is gefinancierd door het Aidsfonds.

Negatieve reacties op je hiv-status

Hiv-gerelateerd stigma komt wereldwijd nog veel voor. Mensen die leven met hiv krijgen regelmatig te maken met negatieve reacties. Ook verwachten mensen met hiv vaak negatieve reacties te krijgen of betrekken zij de negatieve denkbeelden uit de maatschappij op zichzelf. Dit zelfstigma heeft invloed op je kwaliteit van leven, gezondheid en mate van openheid. Het is belangrijk om te kijken hoe negatieve gevoelens over hiv bij mensen met hiv kunnen worden aangepakt. Op het moment zijn hier nog geen goede programma’s voor ontwikkeld.

De workshopreeks is een pilot-programma dat is ontwikkeld om te kijken of deze effectief is in het verminderen van (zelf)stigma en het verbeteren van het welzijn van mensen met hiv. Ook zal het programma bijdragen aan nieuwe inzichten voor toekomstige programma’s die op grotere schaal ingezet kunnen worden zodat meer mensen met hiv hier baat bij kunnen hebben.

Inhoud van de workshop

RESET bestaat uit 3 wekelijkse sessies van 2½  uur per sessie. Deelnemen aan de workshop duurt 3 weken in totaal. Er zullen per groep 8 mensen met hiv deelnemen. De groepen zijn gemengd. De workshops worden begeleid door trainers van hello gorgeous, die zelf ook leven met hiv. De workshops zullen plaatsvinden in Amsterdam op een locatie die voldoet aan de corona-richtlijnen.

De sessies bestaan uit informatieverstrekking, video’s, groepsactiviteiten en groepsgesprekken. De focus ligt op ervaringen delen over leven met hiv, tips en oefeningen om met negatieve gevoelens en negatieve reacties over je hiv om te kunnen gaan.

Deelnemers krijgen een werkboek waarin handige informatie terug te vinden is en ook huiswerkopdrachten staan. Na elke sessie wordt een korte huiswerkopdracht mee gegeven, die tijdens de volgende sessie behandeld zal worden.

Onderzoek

Aan de workshop is een onderzoek verbonden. Deelnemers worden na de online inschrijving ingedeeld in twee groepen, dit gebeurt op basis van loting. Er is een interventiegroep en een wachtlijst groep. Beide groepen kunnen de workshop volgen, maar deelnemers die op de wachtlijst staan kunnen pas later starten (dit zal ongeveer 3 tot 6 maanden duren). De inschrijving wordt binnenkort geopend.

Voor het onderzoek vullen deelnemers 3 keer een vragenlijst in om de effectiviteit van de workshop te meten (voorafgaand aan de workshop, direct na de workshop en 3 maanden na de workshop). Deelnemers in de wachtlijst groep vullen op 1 extra meetmoment de vragenlijst in. De vragen gaan over gezondheid, het leven met hiv en het omgaan met tegenslagen in het leven.  

Als dank voor je deelname ontvang je een cadeaubon van € 50.

Belangrijke informatie: Lees hier meer over het onderzoek.

Voor wie?

Als je hiv hebt, ouder bent dan 18 jaar en de Nederlandse of Engelse taal beheerst kun je meedoen met de workshops.

Wanneer?

Kijk voor actuele data van de workshop hier.

Aanmelding

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de site. Na het invullen van een korte vragenlijst sta je op de lijst. 

Vragen?

Voor meer vragen over het programma, het achterliggende onderzoek of aanmelding kun je contact opnemen met: Yvonne van der Kooij (onderzoeker faculteit Psychologie Open Universiteit) Mail: reset@ou.nl.  Bellen kan ook: 06 – 46 34 71 04.

Leave A Reply

Modellen gezocht hello gorgeous

hello gorgeous, schrijf je nu in!

En ontvangt 1-3 keer per maand onze nieuwsbrief met nieuws en leuke acties. 
Bij het inschrijven voor onze nieuwsbrief geef je toestemming je e-mailadres te verwerken op de manier zoals omschreven in het privacybeleid van Stichting hello gorgeous.


Hartelijk dank!

Share This