Viscurry met groentjes

0

De restjes kruiden die nog achterin het keukenkastje staan moeten eens op – anders gaat de smaak er af. En dan maar kijken wat er verder nog in huis is. Restverwerking. Curry maken, is een goede oplossing – veel kruiden lenen zich daarvoor.

Wortel, selderijknol, ui, dat heb ik in de herfst meestal wel liggen. Vandaag met vis en garnalen uit de diepvries, en met een bakje kokosmelk, ook uit de vriezer. Nog over van een ander gerecht.

Wist je dat je dat heel goed kunt invriezen? Superhandig om te weten want zo’n heel blik, dat vind ik vaak teveel van het goede in een gerecht. Ik heb verse peultjes gehaald voor de kleur en limoentjes voor de smaak. Ik voelde me wel schuldig toen ik thuis zag dat ik die peultjes had laten invliegen uit Zimbabwe. Sperzieboontjes waren net zo groen geweest.

Wat heb je nodig? (voor 4 personen)

Aan keukenspul: een braadpan of een andere pan met een dikke bodem en een deksel.

Ingrediënten:

  • olie
  • 1 theelepel komijn (zaad of poeder)
  • 1 theelepel mosterdzaad of poeder
  • naar smaak chilivlokken, djahé (gemberpoeder), kurkuma, laos, kerrie, …
  • 1 grote ui, in dunne ringen
  • 1 grote eetlepel kerrie masala
  • 2 winterwortels, in schuine plakjes gesneden
  • ¼ knolselderij, schoongemaakt en in kleine blokjes gesneden
  • 4 rijpe tomaten, in stukjes
  • ½ blik kokosmelk
  • 4x 100 gram koolvis (diepvries)
  • ca. 12 grote garnalen (diepvries), ontdooid en ontdaan van schaal en ingewanden
  • 1 pakje peultjes of, ook lekker, 150 gram schoongemaakte sperziebonen in stukjes
  • zout, limoen

Aan de slag!

Verhit een bodem olie in de braadpan en bak mosterdzaadjes en komijnzaadjes tot ze gaan knappen en geuren. Heb je alleen poeder, geen probleem, gewoon bakken tot het bruin wordt.

Voeg dan ook de andere kruiden toe en de uienringen. Als de ui begint te kleuren voeg je ook de wortel en selderijknol en de masala kerrie toe.

Roer regelmatig om en temper het vuur een beetje totdat de groenten wat vocht gaan loslaten – het mag bakken, maar niet zwart worden. Voeg dan de in stukjes gesneden tomaten toe. Zo roer je de aanbaksels weer los van de bodem.

Laat het geheel flink inkoken. Zet nu de zilvervliesrijst op het vuur. Voeg een half blik kokosmelk en een beetje water toe en breng aan de kook. Leg de stukken koolvis in de pan en zorg dat ze bedekt zijn met de groentecurry. Sluit af met deksel en laat ca.15 minuten zacht koken totdat de vis gaar is.

Als je sperziebonen gebruikt deze even kort voorkoken in een andere pan. Proef de curry en voeg zout en chili naar smaak toe en evt. wat water. Dan de schoongemaakte gamba’s en de peultjes of sperziebonen erbij en nog ca. vijf minuutjes koken. Ondertussen is de rijst ook gaar. Het sap van 1 limoentje toevoegen of schijfjes erbij op tafel.

Lekker met een salade van spinazie, geschaafde koolrabi en geroosterde sesamzaadjes

Reina deel regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Meer van haar recepten vind je hier. 

Leave A Reply